Четвер, 18.04.2024, 04:24

 

Форма входу

Календар новин
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Відвідувачів: 0

Головна » 2008 » Грудень » 15 » Підсумки року
Підсумки року
12:11
Вищолігові футбольні перегони на Київщині тривали з п'ятого квітня по 28 жовтня, або 206 днів. Організувала і провела регулярний чемпіонат обласна федерація під проводом Олександра Тютюна, заслуженого працівника фізичної культури і спорту країни. Участь в змаганні взяли представники десяти регіонів області та одна команда з Києва. Найбільше представництво мали Білоцерківський край і пристоличний Києво-Святошинський район по три колективи в остаточній класифікаційній таблиці.
УЧАСНИКИ
 На різних етапах обласної вищої ліги були задіяні дев'ятнадцять аматорських команд, однак до підсумкового турнірного реєстру потрапили шістнадцять. Три колективи — дублюючі склади професіональних клубів "Арсенал" і "Рось" з Білої Церкви та "Княжа" із Щасливого — по ходу турніру поступилися своїм правом "Ін-терові" (Фурси), ФК "Мака-рів" і "Укрмеблі плюс" із Білої Церкви відповідно (нові учасники успадкували й турнірні очки своїх попередників). А правонаступником "Олімпійця" з Богуслава став новоство-рений ФК "Богуслав", який об'єднав людські та матеріальні ресурси двох райцентрів-ських колективів — "Олімпійця" та "Богуслава-2001". Останній, зігравши половину передбачених календарем зустрічей, знявся з турніру після першого кола, проте в остаточній класифікаційній таблиці таки залишився.
МАТЧІ
 Зафіксовано результати всіх 240 поєдинків, однак у тридцяти п'яти випадках цифри на табло замінили так звані технічні показники, оскільки команди на полі так і не з'явилися. Мова про 34 неявки, 15 з яких припали на долю знятого з турніру "Богуслава-2001", та про квітневу зустріч "Княжа-2" "Максима", яка не відбулася тому, що господарі не підготували передбаченого регламентом ігрового майданчика. Вісім неявок у пасиві "Антареса", по дві в "Баришівки", "Грані" та "Здвижівки", по одній в "Зеніта", "Княжої-2", "Максими" та "Росі-2", одна в "Укрмеблів плюс". Отже, десять вищолігових клубів з дев'ятнадцяти ситуативних повністю турнірної програми так і не вичерпали. Ще в одному матчі "Інтер" проти "Ниви" технічний результат зафіксовано тому, що господарі, долучивши до гри професіонального виконавця, грубо порушили норми регламенту. Шкода, проте неявки були обумовлені не стільки фінансовими труднощами, скільки безвідповідальністю керівників команд.
СКАНДАЛИ

Надзвичайних подій було три, і в усіх випадках серед команд-антигероїв опинялася "Грань". Липневий внутріклубний конфлікт обернувся демаршем тренера Сергія Паська та більшості футболістів, які вийшли з колективу Степана Погребняка й утворили новий футбольний клуб "Макарів", а сама "Грань" перебазувалася з Макарова до Бузової Києво-Святошинського району. Вересень один з лідерів чемпіонату потряс безчинствами після програного матчу з "Максимою" в Боярці, коли представники "Грані" більше години не випускали суддівську бригаду зі стадіону. Після цього клуб, оштрафований обласною федерацією, заявив про відмову від продовження боротьби, але через якийсь час повернувся до турніру. На жаль, як з'ясувалося, лише для того, щоб безсило грюкнути дверима перед останнім туром: "Грань", не вірячи в свої можливості, проігнорувала вирішальний матч за віце-чемпіонські регалії з "Нивою". Виконком обласної федерації, зваживши на те, що Степан Погребняк і його підопічні не виконали рішення Контрольно-дисциплінарного комітету, зокрема не заплатили штрафного внеску, а також продемонстрували кричущу неповагу до колег, організаторів і симпатинів народної гри, позбавив "Грань" шести турнірних очок. Як підсумок, авторитетна донедавна команда з Бузової залишилася без медалей чемпіонату 2008 року.

ОНОВЛЕНИЙ П'ЄДЕСТАЛ ПОШАНИ

Місце серед правофлангових зберіг лише чемпіон Остаточна турнірна таблиця 2008 року, з урахуванням технічних результатів і дисциплінарних  санкцій,  застосованих до "Грані", має такий вигляд:

"Путрівка" з Васильківського району, очолювана президентом і тренером клубу Леонідом Матушевичем, повторила минулорічний тріумф і здобула лаври найстабільнішого колективу останніх років: після віце-чемпіонських візнак 2006 року в активі путрівців аж два титули переможця. Матушевич і його команда поліпшили й минулорічний результат — 80 очок проти 77, що стало новим рекордом обласних чемпіонатів. Уперше в історії зійшли на п'єдестал пошани "Нива" з Бузової (тренер — Олег Самченко) та "Хілд-Любомир" із Ставища (Віталій Кобзар), організований і матеріально забезпечений правдивим патріотом рідного краю Леонідом Джужиком. Сільська команда з Бузової відзначилася неабияким умінням оборонятися в неї третій показник сезону. Райцентрівська високою результативністю в атаці (другий вищоліговий показник). Показово, що жодний з трійки цьогорічних призерів не зганьбив себе ні неявкою на календарний поєдинок, ні поразкою з великим рахунком. А ця, вельми важлива, подробиця свідчить насамперед про значний командний потенціал і багато-обіцяльну перспективу.

Найоглушливішого турнірного провалу зазнали в цьогорічному сезоні досвідчені й імениті команди з Обухова та Баришівки. "Антарес", опинившись без матеріальної підтримки спонсорів, обміняв минулорічне "срібло" на некомфортне тринадцяте місце в остаточному реєстрі, так і не догравши сезон до кінця. А ФК "Баришівка", потерпаючи з середини турніру від внутрішніх чвар і безгрошів'я, зазнав у другому колі десяти поразок і взагалі фінішував за межами чільного десятка. Хоча до старту сезону вважався реальним кандидатом у медалісти.

А от новостворений ФК "Макарів", долучившись до перегонів Із успадкованими від княжичів скромними двадцятьма очками, додав до них восени ще двадцять вісім і посів доволі високе як для новачка сьоме місце, потішивши в окремих матчах яскравою грою і симпатинів, і фахівців. Значною мірою це стосується й іншого другоколового дебютанта: схоже, футбол Київщини отримав неабиякого турнірного бійця в особі "Інтера" з білоцерківських Фурсів.

СТРІЛЕЦЬКИЙ РЕЄСТР

Найвлучніші — Зборовський і "Білсталь"

На 240 календарних матчів обласного чемпіонату припали 676 забитих м'ячів, або по 2,82 гола на один, їх авторами стали 223 стрільці. Підсумковий гурт найвлучніших гравців обласного чемпіонату має такий вигляд: 1. Олег Зборовський ("Грань" і "Макарів") — 23 голи, 2-4. Олексій Зубенко ("Білсталь" і "Грань"), Олександр Мартиненко ("Богуслав-2001" і "Богуслав"), Роман Смарж ("Антарес") — по 15.

Найрезультативнішими гравцями решти вищолігових команд стали: "Максима" Мельник (9 м'ячів), "Місто Світла" Фіненко (11), "Здвижівка" Я. Гром (9), "Укрмеблі плюс" Бичков (4), "Інтер" Макаров (4), "Зеніт" Пісцов (10), "Хілд-Любомир" — Медведев (13), "Путрівка" Пекний (13), "Баришівка" Панфілов (8), "Нива" Попадюха (13). Сергій Панфілов, який завершив сезон і став обласним чемпіоном у складі "Путрівки", назагал забив дванадцять м'ячів і потрапив до чільного десятка найвлучніших у вищоліговому турнірі.

Найрезультативніша команда "Білсталь" (64 голи), найнадійніша лише 16 пропущених м'ячів "Путрівка". Чемпіон області домігся й найліпшої різниці забитих і пропущених м'ячів — плюс 43.

53 матчі закінчилися з великим рахунком. Вісім таких перемог на балансі "Грані" (сім у "Відсталі"), десять розгромних поразок у пасиві "Богуслава" (вісім у "Здвижівки"). Також зафіксовано десять автоголів. Найбільшими невдахами були футболісти столичного "Міста Світла": вони "зрізали" м'яч у свої ворота чотири рази, причому двічі це зробив Іванов.

Валерій ВАЛЕРКО, "Український футбол"
Категорія: Першість Київської області | Переглядів: 762 | Додав: Romario
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024