П'ятниця, 29.03.2024, 11:58

 

Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Відвідувачів: 0

Головна » 2010 » Лютий » 12 » Меморіал Віталія Голубєва
Меморіал Віталія Голубєва
22:03

Сьогодні стартує другий зимовий турнір, організований Київською обласною федерацією футболу на чолі з Олександром Тютюном


Підготовчий полігон. Ідею про зимові футбольні турніри висловив у середині минулого десятиріччя тодішній очільник Київщини футбольної Микола Кирсанов. Авторитетний і досвідчений фахівець, він усвідомлював об'єктивну потребу клубів різного рангу в організованих передсезонних зборах і спарингах. Саме з його ініціативи й започатковано в січні 1996 року низку напівофіційних перегонів, які дають змогу як аматорським, так і професіональним колективам проводити підготовку до головних турнірів сезону в умовах, що максимально наближені до змагальних і по-справжньому конкурентоспроможних. Нині таких турнірів уже три, до того ж вони традиційні — тобто проводяться щороку. Кожний з них є своєрідним підготовчим полігоном для футболістів. Однак не менш важливо, що, окрім суто спортивних завдань, вони мають і неабияку суспільну вагу. Бо меморіали видатних футболістів, тренерів, організаторів народної гри ще й утверджують здоровий патріотизм і вшановують пам'ять про наших славних земляків.
Віталій Голубєв. Лютневий турнір, організований Київською обласною федерацією футболу, освячений іменем непересічного динамівця. Віталій Голубєв (19.03.1926 — 25.03.1991) був одним з найефективніших і найефектніших центральних оборонців не лише київського клубу, а й всього радянського футболу п'ятдесятих років минулого століття. Віце-чемпіон СРСР 1952 року і кубковий тріумфатор 1954-го, Голубєв закликався під прапори союзних збірних і входив до почесних списків 33 найкращих гравців сезону. З-поміж динамівського загалу цього чудового захисника виокремлювали виняткова мужність і неабияке вміння вправлятися з м'ячем. Не менш важливо, що й після завершення активної кар'єри Віталій Михайлович Голубєв залишився вірним уславленому київському клубу. Він працював тренером динамівської школи, неодноразово виграючи зі своїми підопічними різноманітні дитячі турніри. Саме під його керівництвом робив перші кроки у футболі легендарний Олег Блохін, а також В'ячеслав Семенов, Сергій Морозов, Володимир Булгаков… 1965 року Голубєв удостоєний почесного звання "Заслужений тренер України". Одним з основних ініціаторів традиційних змагань став його син Олег Віталійович, який багато років працює в Професіональній футбольній лізі країни.


Турнірний літопис. Цьогорічний сезон — одинадцятий в історії Меморіалу Віталія Голубєва. Започаткований 2000 року, він, як правило, проходить на стадіонах Києва та Київської області в лютому або березні. Щороку на старт виходять від десяти до двадцяти колективів з різних українських регіонів і з різним статусом, зокрема — й професіональні. На відміну від січневого турніру пам'яті Олега Макарова, 
його переможцями стають здебільшого повпреди Київщини. 2000 року підготовчі перегони виграв бориспільський "Борисфен", торік — ставищенський "Хілд-Любомир", а взагалі головний приз гостював у наших земляків аж п'ять разів. Однак історичним рекордсменом, здобувши загальну перемогу двічі, вважається київське "Динамо-3". До речі, за межі столичного регіону золоті медалі Меморіалу Голубєва вивозилися лише двічі, й обидва рази — на Чернігівщину: 2004 року — до Мени, 2008-го — до Плисок. А рейтинговими лідерами цьогорічного сезону вважаються чемпіони Києва — футболісти "Зірки". 


Валерій ВАЛЕРКО

www.kiev-pravda.kiev.ua

 

Переглядів: 14854 | Додав: Romario
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024