Субота, 20.04.2024, 02:45

 

Форма входу

Календар новин
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Відвідувачів: 0

Головна » 2010 » Січень » 15 » Історія кубку Макарова
Історія кубку Макарова
09:52
Історична прем'єра. Перший Меморіал Олега Макарова зібрав дванадцять команд різного рангу, а рейтинговим фаворитом його став першоліговий "Хімік" з Житомира. Саме гості з Полісся й виграли зимові перегони на столичному стадіоні ЦСКА, перегравши в серії післяматчевих одинадцятиметрових ударів господарів поля. Цікаво, що це була перша й досі остання перемога команди не зі столичного регіону. Бо після 1996 року на меморіальному турнірі тріумфували виключно футбольні колективи з Києва та Київської області. Напівфіналістами прем'єрного турніру були бородянська "Система-Борекс" і київська "Оболонь".
Абсолютний рекордсмен. П'ять разів головний приз традиційних передсезонних змагань ставав надбанням другої команди столичного "Динамо". Це — абсолютний історичний рекорд. Якщо додати до цього ще й один тріумф третьої клубної команди "Динамо", то загальна вищість прославленого столичного колективу насправді вражаюча. Бо найближчий переслідувач "блакитно-білих" у цьому гоноровому реєстрі — київський клуб "Оболонь" — вигравав Меморіал Олега Макарова лише чотири рази. До того ж двічі — резервним складом, який представляв спеціалізовану футбольну школу "Зміна".
Тріумфатори з Київщини. Найбільша кількість учасників зимових перегонів — з нашої області. Вони завжди були помітними і навіть вважалися фаворитами. Однак на вершину зійшли тільки тричі. 2001 року білоцерківська "Ригонда" під проводом Вадима Лазоренка переграла в останній зустрічі київський ЦСКА-3 в серії післяматчевих пенальті. Через рік фінал уже повністю був нашим, але доля кубка також визначалася в так званій футбольній лотереї: щасливий квиток у протистоянні з бородянською "Системою-Борекс" дістався бориспільському "Борисфену" (тренер — Олександр Рябоконь). А вже наступного року "Нафком-Академія" з Ірпеня розгромила в турнірному фіналі київський "Альянс" з рахунком 5:2. Тренував  ірпінців Олег Федорчук. Окрім того, фіналістами Меморіалу Макарова ставали в різні роки "Борисфен" і "Борисфен-2" з Борисполя та макарівська "Грань".
Найкращі воротарі. Головна індивідуальна відзнака турніру — спеціальний приз імені Олега Макарова — вручається найуспішнішому стражеві воріт. Першим його отримав Аркадій Баталов з житомирського "Хіміка". Другим — оболонець Руслан Новиков. 2001 року, захищаючи ворота "Ригонди", Новиков удостоївся заповітної нагороди вдруге. Повторив його досягнення лише минулого року резервіст "Динамо" Денис Бойко. Хоча найвідомішим володарем іменного призу Макарова був уславлений Олександр Шовковський. 2002 року, відновлюючись після важкої травми, голкіпер "Динамо" та національної команди став лауреатом у складі другої клубної дружини столичного гранда. Були володарями призу й наш земляк Андрій Оникієнко з бориспільського "Борисфена", і гість з Грузії — Олександр Абрамашвілі (ФК "Гагра").

Валерій ВАЛЕРКО,

www.kiev-pravda.kiev.ua



Категорія: Меморіал Макарова | Переглядів: 766 | Додав: Romario
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024